Türk taksiciler kontak kapatmaya hazırlandıklarını artık gizlemiyorlar. Koronanın olumsuz etkisi yoğun bir Türk işgücüne sahip taksi sektöründe çabuk hissediliyor.
Koronavirüs aşısı bulunmuş olsa da, bu virüs etkisini dünya genelinde göstermeye devam ediyor. Covid-19 virüsle mücadele tıbbi, ekonomik, sosyal yönleriyle sürüyor. Evde kal, maske tak,1,5 metre mesafe bırak, gibi sloganlar ile virüsün etkisi engellenmeye çalışılırken, bir yandan da salgının ekonomi dünyasında etkilerinin en aza indirilmesi için çaba gösteriliyor.
Almanya’da alınan kısıtlama kararları nedeniyle maddi yönden sıkıntıya düşen binlerce taksici “Korona bitmezse, zor günler bizi bekliyor ve bu gidişle kontakları kapatırız” dedi. Özellikle Türk taksicilerin durumdan şikâyetçi olduğu gözleniyor.
TAKSİCİLER NE DEDİ?
Tijen Nergiz: Aydınlıyım ve 16 senedir kendime ait takside çalışıyorum. Devletin verdiği yardımlardan iki defa yararlandım. İşveren olarak garantisi olan yeni taksilerle müşterilerimize hizmet vermek zorundayız. Arabanın yenilenmesi için de para gerekiyor. Korona nedeniyle işlerimizin kötüye gitmekte. Kısa zamanda koronavirüsün ortadan tamamen kalmasını bekliyoruz.
Mahmut Yorulmaz: Ankaralıyım 55 yaşındayım ve 25 senedir taksicilik yapıyorum. Bütün dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüs nedeniyle işlerimiz durma noktasına geldi. Kazancımız yüzde 80 azaldı. Bazen 3-4 saatte bir yolcu taşıyoruz. Kazandığımız 15-20 avroyu da, yemek ve tuvalet için verip eve boş dönüyoruz. Koronavirüs bitmezse ne yapacağız, eve nasıl ekmek götüreceğiz, anlamış değilim.
İlker Alıravcı: Kahramanmaraş Pazarcıklıyım, 47 yaşındayım ve 3 senedir taksicilik yapıyorum. Kazancımızın azaldığı her gün maddi ve manevi bitmekteyiz. İşlerin çok azalması nedeniyle birçok taksici arkadaşımız işi bırakıp, başka işler bulmaya yöneldi. Yarınımızı göremez olduk.
Şahin Fındık: Bingöllüyüm. 25 senedir taksicilik yapıyorum. İşlerimiz azalarak durumlarımız daha kötüye gitmekte. Devlet yardımları var olsa da, sürekli devlet yardımı gelmediğinde durum ne olacak? Aklımıza bile getirmek istemiyoruz. Bağlı olduğumuz taksi merkezleri bizlere gereken yardımı, gereken desteği vermelidir.
Nuri Caner Gök: Nürnberg’de 500’ün üzerinde taksi, 2 binin üzerinde çalışan taksici arkadaşımız var. 48 yaşındayım taksi sahibiyim ve 23 senedir bu işi yapıyorum.Devlet yardımları giderlerimize katkı sağlasa da, işlerimiz yüzde 80 azaldığı kesin. Pandemi nedeniyle durumlar gerçekten kötü, bizim için bir müşterinin çok önemi var. Korona nedeniyle girdiğimiz bu sıkıntılı günlerde eve ekmek götürmek için gece gündüz çalışmak zorundayız. Gelecek günler hakkında üzücü bir şeyler söylemek istemiyorum. Ama insanları evlere kapatan virüs sona ermezse ve piyasa hareketlenmezse, ekonomik anlamda işlerimiz daha da kötüye gidecektir.
Adem Canatan: Kırşehirliyim ve yaklaşık 20 senedir taksicilik yapıyorum. Pandemi kuralları nedeniyle uygulanan kısıtlamalardan dolayı yolcularımızda büyük düşüş var. İşlerimiz daha da kötüye gideceğe benziyor. Her geçen gün sıkıntılı günler karşımıza çıkmasının tedirginliği içerisindeyiz. Bir an önce yoğun şekilde çalıştığımız eski günler gelsin diyoruz.
Mehmet Tavus: 44 yaşındayım ve 7 senedir taksilik yapıyorum. Koronavirüsü sona erdireceği söylenen aşının uygulanması hızlandırılıp virüs konusu sona erdirilmezse, kepenklerini kapatan firmaların sayısı çoğalırken ve bizler de kontakları kapatıp, ne yapacağız, diye kara kara düşünmeye başlayacağız. Bir an önce aşı konusunun bitmesini ve seyahatlerin başlamasını, fuarların açılmasını temenni ediyorum.
Recai Özkırım: Bandırmalıyım 67 yaşındayım ve 20 senedir bu işi yapıyorum. 20 senedir ilk defa başımıza böyle bir şey geldiği için de şaşırdım. Hem yaş hem iş durumundan dolayı zor anlar yaşamaktayız. İşler sürekli kötüye giderse esnaflar kepenklerini ve biz de kontaklarımızı kapatmak zorunda kalacağız. Koronavirüsün sona ermesini bulunan korona aşısı çözecekse, bir an önce bu aşının herkese vurulmasını ve piyasının açılmasını temenni ediyorum.
Mehmet Bal: 49 yaşındayım ve 6 senedir taksicilik yapıyorum. Korona nedeniyle işler çok azaldı. Bu nedenle 2 günde bir çalışmaktayım. Bilindiği üzere Almanya fuar kenti olduğundan, fuar zamanları iyi iş yapıyorduk. Havalanları kapalı, fuar yok, bizim işler de bitmiş durumda. Kredi çekmiştim, Allah’tan mart ayında kredim bitecek. Kredim bitmeseydi durum ne olurdu, aklıma bile getirmek istemiyorum. Yapacağımız başka bir iş olamayacağına göre virüsün bitmesini ve piyasanın hareketlenmesini beklemek zorundayız.
Ali Can: 60 yaşındayım. 9 senedir taksicilik yapıyorum. Koronadan herkes gibi ben de etkilendim ve psikolojik olarak baskı altına girdim. Taksiye her binen müşteriye koronalı gibi bakar oldum. Korona nedeniyle var olan dertlerimizle birlikte, biz taksicilerin bağlı olduğumuz merkezimizin yanlış tutumundan dolayı başka dertlerimiz de var. Taksi santralı dediğimiz derneğimizin yöneticileri üstüne düşen görevi yapmıyor ve sadece kendi keselerini düşünüyor. Taksi merkezine gelen başvuruları kablosuz dinlenemeyen bizlere funk kartı verilmediğinden, merkezi arayan müşterilere çok taksici hizmet veremiyor. Bir holding konumunda olan 5-6 milyon cirosu bulunan taksi merkezine her ay aidat olarak 230 avro veriliyor. Almanya’nın zengin taksi santrali istedikten sonra, durumu çok zorda olan üye taksicilerine gereken maddi desteği verebilir.
Muharem Uğurlu: Korona nedeniyle zorda kalmış esnaf ve işverenlere gereken maddi destek veriliyor. Bana da maddi destek yardımı yapıldı. Koronavirüs gitmedikçe, destekler sona erdikçe, piyasa canlanmadıkça bizlere verilen maddi yardımlar fazla işe yaramayacaktır. Bir an önce koronavirüsü salgını sona ersin, beklenen özlenen günler geri gelsin. Esnafım, hiç yardım alamadım, diyenlere de önerim, yeminli mali müşavirler üzerinden doğru düzgün bilgilere dayanılarak evraklar doldurulup başvurular yapılsın. Yapılan başvuruların durumu takip edilsin. Gelecek cevapta gecikme çok olursa başvurunun yapıldığı yer aransın.
Binali Serin: Ortaya bir Covid-19 virüsü çıktı, esnaflar ve işadamları dahil nefes alan tüm herkesi zorda bıraktı. Zorda kalan vatandaşlarına maddi ve manevi yardım yapmak sosyal hukuk devletinin görevleri arasındadır. Almanya başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesi virüsün ilk gelişinden itibaren küçük, büyük esnaf demeden gereken maddi desteği verdi. Taksi sahipleri olarak bizler bu yardımlardan da yararlandık. Çalışanlara da, “Job Center” denilen kuruluş belirli ölçülerde desteğini gösterdi. İnsan yaşamını alt üst eden korona denilen virüsün bir an önce yok edilmesi şart görünmekte. Sosyal hukuk devleti özelliğine sahip olmayan ve ekonomik yönden gelişmekte olan ülkelerin de işverenine, esnafına, çalışan emekçisine yeterince yardımı yapması gerekir. Ülkeler güçlülüğünü vatandaşı zor anda kaldığında gösterir. İhtiyaç kadar gereken yardımlar sürekli yapılmalıdır.
İLHAN BABA-NÜRNBERG