Almanya tarihinde Angela Merkel’den sonra ikinci, Yeşiller için ise ilk kez bir kadın başbakan adayı oldu. Partisi ile aynı yaşta olan Annalena Baerbock hakkında birbirine zıt şeyler söyleniyor.
Kimisi “hırslı, kararlı, kavgacı ve Avrupa Birliği’ni güçlendirecek” diye nitelerken kimi de ona “AB’de çalıştı ama hiç iz bırakmadı, kendini ispatlayamadı. Deneyimsiz, amatör bir politikacı” diyor.
40 yaşındaki siyasal bilimci ve kamu hukukçusu Annalena Baerbock aynı zamanda Alman siyasi tarihinin en genç başbakan adayı.
“Yeni başlangıç” ve “değişim” mesajları ile seçim kampanyasına katılan, üç yıldan bu yana Eşbaşkan Robert Habeck ile Birlik’90 / Yeşiller’i yöneten iki çocuk annesi Baerbock, “Angela Merkel’in halefi” olarak gösteriliyor.

Mehmet Kılıç
Son iki dönemdir Yeşiller-CDU koalisyonu ile yönetilen Baden-Württemberg eyalet modelinin federal düzeyde de işleyeceğini düşünen Yeşiller yönetimi, partinin temel ilkelerini terk etmek ve onu Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partilerine seçenek olarak konumlandırmakla eleştiriliyor.
Peki, Baerbock partinin muhafazakâr rotası için biçilmiş kaftan mı?
Angela Merkel’in koltuğunu doldurabilecek mi?
Deneyimli siyasetçi arkadaşı Yeşil Eşbaşkan Robert Habeck’in yerine deneyimsiz Baerbock’un seçilmesinde, “kadın” aday olması ne kadar etkili oldu?
Yeşiller-CDU koalisyonu kurulduğu takdirde göç ve mülteci politikalarında ortaklık bozulur mu?
Yeşiller seçildiği takdirde koalisyon kurarken sol mu, yoksa tutucu bir rota mı izleyecek?
Birlik’90 / Yeşiller’in deneyimli siyasetçilerinden federal meclis eski milletvekili Memet Kılıç’la Annalena Baerbock’un adaylığını ve olası koalisyon senaryolarını konuştuk:

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more
“YEŞİLLER’İN SİNYALİNİ DOĞRU BULUYORUM”
“Elbette Yeşiller ötelenmişlerin yanında duran bir parti. Ancak Yeşiller’de eşbaşkanlığa seçilmiş bir kadın politikacıdan söz ediyoruz. Sadece kadın olması etkili oldu demek doğru olmaz. Almanya’dan Yeşiller’in böyle bir sinyal vermesini ise ben doğru buluyorum. Tecrübesiz bir politikacı iddialarına gelince. Annelena Baerbock deneyimli siyasetçilerle çalışacak ve federal düzeyde bir başlangıç yeni bir başlangıç yapacak. Bu Almanya için de çok önemli şanstır.
“ELİ MAŞALIDIR”
Ayrıca bakmayın ‘masum kız çocuğu’ görüntüsüne, Annalena eli maşalıdır. İpleri eline almakla kalmayıp o iplerle başkalarını yönetecektir. Buna karşılık Angela Merkel gibi başarılı bir siyasetçiden sonra kim gelirse gelsin mutlaka sıkıntı olacaktır.
“MERKEL’İ ARATMAYACAK”
Ancak Baerbock zeki ve yeteneklidir, kısa sürede Merkel’i aratmayacaktır. Avrupa Parlamentosu’nda çalışmış biri olarak kendini ispatlayamadı yönündeki eleştirilere gelince. Brexit ile İngiltere’nin ayrılması, Polonya, Macaristan gibi ülkelerin rejimlerinin otoriterleşmesi ve pandemi krizi ile zayıflayan AB’nin başında şu anda başarılı bir isim yoksa, Baerbock’u da kimse sorumlu tutamayacaktır. Ayrıca Yeşiller, AB konusunda son derece samimidir ve baştan beri de önemser ve önceler.
“AB’Yİ GÜÇLENDİRİP, BİRLEŞTİRECEKTİR”
Baerbock ile Yeşiller iktidara geldiği takdirde AB’yi güçlendirip, yeniden birleştirecektir. Ayrıca otoriter rejimlere karşı da kararlı adımlar atacağına inanıyorum. Yeşiller CDU/CSU’ya seçenek oluşturuyor mu, sorusuna ise şu şekilde cevap verebilirim: Yeşiller’de iki damar var. Biri daha sol diğeri muhafazakâr, tutucu, ekonomiyi sever, otomobili sever. Bu nedenle Hıristiyan demokratlarla koalisyon kurulması durumunda başarılı olacağını düşünüyorum . Baden-Württemberg’de CDU, Yeşil Başbakan’dan rahatsız olmuyor örneğin.
“YEŞİLLER-CDU MODELİ DENENDİ VE BAŞAIRLI OLDU”
Yeşiller-CDU modeli Baden-Württemberg’de denendi ve başarılı oldu. Yeşil-siyah koalisyon göçmenler açısından da olumlu olacaktır. Göç ve uyum politikalarında birbirilerini dengeleyeceklerdir. Annalena Baerbock ve Armin Laschet de birlikte iyi yöneteceklerdir. Sözün özü, Yeşiller hem solu hem de muhafazakâr görüşü içinde barındırıyor.
“SOL PARTİ VE SPD İLE SOL KOALİSYON DA OLASI”
CDU ile koalisyon tek seçenek de değil. Sol Parti ve Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonunu isteyenler de var. Ancak Yeşiller-sosyal demokratlar ve hür demokratlar koalisyonuna -ki biz ona partilerin renkleri kırmızı-yeşil-sarı olduğu için trafik lambası koalisyonu diyoruz- sıcak bakmıyorum. Hür Demokrat Parti’ye (FDP) güvenemeyiz. Koalisyona gidersek de kaybederiz.
Ayrıca Yeşiller’in seçimlerden birinci parti olarak çıkması da mümkün görünüyor. CDU-CSU arasındaki çekişme, SPD oylarının erimesi Yeşiller’e yarıyor. Sol Parti ve SPD’nin düşen oylarının Yeşiller’e geçtiğini söyleyebiliriz.”
ANNELENA BAERBOCK KİMDİR?
Göçmenlere yardım kuruluşu “Hand in Hand Potsdam e.V.” derneğinin başkanlığını sürdüren Baerbock aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu’nun Genç Küresel Lideri olarak da çalışmalarını yürütüyor.
Yasal göç çerçevesinde geniş kapsamlı bir Avrupa kotası oluşturulmasını, acil durum için denizden kurtarma programlarının oluşturulmasını savunan Baerbock, AB’ye iltica emek isteyenler için ilk kabul merkezlerinin kurulmasını da talep ediyor.
Enerji, iklim ve çevre politikalarını merkeze alan genç başbakan adayı bir dönem Avrupa Yeşiller Partisi’nin yönetim kurulu üyeliği ve Avrupa Federal Çalışma Grubu’nun sözcülüğünü yaptı.
Başbakan adaylığının onaylanması, partisi içinde sevinçle karşılandı. Ancak hem muhafazakâr hem de sosyal demokrat çevrelerin eleştirilerine hedef oldu.
Baerbock, savunma alanında Avrupa’nın güçlü bir ortak politika izlemesi gerektiğini söylüyor, ayrıca tüm ABD nükleer silahlarının Avrupa’dan çekilmesi çağrısında da bulunuyor.
IŞIN TOYMAZ – HEİDELBERG
FOTO: A.A. / Gruene.de ©Nadine Stegemann / gruene.de ©Urban Zintel, www.gruene-bundestag.de